Resultatrapport utredning og etablering av forvaltning i 2003


Det kongelige                                                                                                 25.04.04

Kommunal- og Regionaldepartement

 

Resultatrapport vedrørende utredning av forvaltningsmodell og etablering av forvaltningen for Svartskogseiendommen i Manndalen i Kåfjord kommune

 

Det vises til Deres tilsagn til samiske formål nr. 19/2003 datert 11.07.03.

 

Bakgrunn for søknaden var dom i Høyesterett der befolkningen i Manndalen ble tilkjent kollektiv eiendomsrett til utmarksområdet Svartskogen i Manndalen. Det ble på folkemøte den 26.01.02 bestemt å stifte en forening som skulle stå som eier og forvalter av Svartskogen på vegne av beboerne i Manndalen. Det ble på møtet valgt et interimstyre som skulle få utredet hvordan dette skulle ordnes. Interimstyret skulle også forberede, innkalle til og arrangere stiftelsesmøte. Advokat ved Høysterett Christian Hjort ble engasjert til å utrede ulike forvaltningsalternativ. Hans utredning og tilrådninger ble lagt til grunn ved etablering av eier og forvaltningsorganet.

 

Interimstyret foretok selv en utredning og la fram forslag til vedtekter for organet. Foreningen Čáhput Siida ble formelt stiftet 10.05.03 på et folkemøte i Manndalen. På møtet ble også vedtaktene for foreningen behandlet og godkjent. Det ble valgt et styre med 5 representanter og 3 vararepresentanter. Det nye styret fikk i oppdrag å utrede forslag til regler for bruk av Svartskogens ressurser. Videre skulle styret få gjennomført overføring av grunnbokhjemmelen for Svartskogeneiendommen til manndalingene med foreningen Čáhput Siida som juridisk eier på vegne av manndalingene. Dette er under arbeid og vil bli sluttført i løpet av mai d.å. Foreningen ble registrert i enhetsregisteret i Brønnøysund med organisasjonsnummer 985905622.

 

Styret har i løpet av 2003 utredet og lagt fram forslag til bruksregler. På årsmøtet den 27.03.04 ble bruksreglene behandlet og endelig godkjent.

 

Foreningen Čáhput Siida ser på arbeidet med å etablere dette eier- og forvaltningsorganet som et nybrottsarbeid i Norge fordi det ikke finnes tilsvarende områder i landet, der ei bygd med en befolkning av samisk majoritet kollektivt eier et utmarksområde med alle dens ressurser. Dette gir befolkningen mulighet til å utvikle og utnytte ressursene på en enestående måte med stor nytte for befolkningen i bygda.

 

Foreningen Čáhput Siida er svært glad for støtten til dette arbeidet, og vi takker Kommunal- og Regionaldepartementet for deltakelsen.

 

 

Med vennlig hilsen

for foreningen Čáhput Siida

 

Eilif O. Larsen                                                 e.f. Åge B. Pedersen

leder                                                                           fung. sekretær

 

 

Vedlegg til denne rapport:        - vedtekter for foreningen

-         bruksregler

-         prosjektregnskap