IMG_9521
Picasa
IMG_2113
IMG_0196
IMG_0002
ved setra

KONTAKT OSS

post@manndalen.no

        

Ka har vi?

Gjennomsiktig.png

Turløyper

Med flotte omgivelser og aktive lag og foreninger, kan vi by på flere turløyper som gir vandrende både natur- og kulturopplevelser. Løypene er av varierende utfordringsgrad.

​Trykk på bildet for å komme til kart over Manndalen.

manndalen kart.JPG

Det kan være kjekt å kjenne til stedsnavn når en legger ut på tur. Stedsnavn er språklige kulturminner, og de forteller noe om stedet, folk som har benyttet stedet og forholdet mellom sted, natur og mennesker. På Gaisi.no finner du oversikt over stedsnavn og kulturminner i Manndalen.

 

Mot Baalsrudhula.jpg

Baalsrudhula, Skaidihytta og grillhytta

Baalsrudhula ligger innerst i Manndalen. Det var et av oppholdsstedene for den kjente motstandsmannen fra 2.verdenskrig; Jan Baalsrud, under hans flukt fra Rebbenesøya til Sverige. I perioden 10.-27. mai 1943 lå han her, plassert av sine hjelpere fra Manndalen, i påvente av transport med rein over til Sverige. Hula var i utgangspunktet nesten umulig å finne for ukjente, men i vår tid er det laget til en fin tursti inn dit. På veien opp kan du også gå innom grillhytte og Skaidihytta.

Atkomst og parkering

Ta av fra E6 på Løkvoll i Manndalen, og følg veien oppover dalen. Når du kommer omlag 12 kilometer opp i dalen, kjører du over en bro fra øst- til vestsiden av dalen, like før det er grusvei på østsiden. Derfra er det omlag 3 km opp til veienden på Ruovddašsetra i Svartskogen (Čáhput). Vær obs ved parkering av bilen, dette er ei geitseter!

Rutebeskrivelse

Følg vei og sti fra veienden innover dalen. Det er sti på begge sider av elva, og du kan krysse elva lengre oppe. Stiene er merket og skiltet. Dalbunnen er nokså flat og lettgått. For det meste temmelig tørt underlag. På høyre side av elva kommer du etter ca 2 km til et gammelt setertun, Čearpmatgieddi (Čearpmat=fjorårs reinkalv, gieddi=eng, slette), bestående av ei seterbu og 3 gammer; alt sammen i bra stand. Innerdelen av seterbua er låst, men gammene står åpne, og kan benyttes til overnatting. Utfor bua er bord, benker og bålplass til fritt bruk. Stien fortsetter videre innover dalen, samme lettgåtte terreng.

​Velger du å gå opp på venstre side av elva, passerer du en grillhytte der du kan hvile.

Så kommer du til Skaidihytta, en åpen hytte med kjøkken,stue og soverom som drives og vedlikeholdes av flere frivillige foreninger i bygda. Les mer om dette på Skaidihyttas venner. skaidihytta1.jpg


Etter å ha passert Skáidihytta, er det bare vel 500 m igjen til hula, som ligger litegrann ned i skråningen mot elva; en avstikker fra stien som går videre innover dalen.

Øversia Baalsrudhula ligger  fjell- og steinformasjonen som har gitt dalen sitt navn. Olmmái (Mannen) er steinen oppå det spisse berget. Det sies at det opprinnelig var tre slike kjempesteiner ved siden av hverandre. Den ene ramlet ned i forkant av 1. Verdenskrig, og den neste i forkant av 2. Verdenskrig.  

Mannen i Manndalen.jpg

Fra de eldste tider ble området hovedsaklig brukt av reindriftssamer som sommerplass, og av bygdas befolkning til jakt og utmarksområde. Det var rettsak om Svartskogenområdet for noen år siden, der bygdefolket vant over Staten. Området administreres nå som bygdealmenning, av en forening stiftet til formålet. Alle som bor i Manndalen har rett til bl.a å hente seg ved i dette området.

Kart

Turen dekkes av kartblad 1633-1 / Manndalen, samt eget turkart for Kåfjord kommune

Arrangement

Baalsrud-marsjen arrangeres hvert år, ca i månedsskiftet juli/august. Marsjen er til minne om Jan Baalsruds flukt. Den starter ute på Rebbenesøya, følger fluktuta hans innover i landet, via Manndalen og til Treriksrøysa ved Kilpisjärvi. For kart og kilde, se Godtur.no

​På andre siden elva fra Sætra til Skaidihytta, er det nå arbeidet opp en ny tursti av LHL. På veien opp finner du, som sagt, en flott grillhytte der man kan ta en pause, og ny bro er laget over Manndalselva når du krysser denne for å komme til Skaidihytta og videre opp til Baalsrudhula. Med dette kan man f.eks ta en rundtur, ved å gå opp den ene siden av elva og ned den andre. Dette er et svært populært friluftsområde. Vi ber besøkende om å forlate området i den stand det var da man kom.

Foto: Manndalen ungdoms- og idrettslag

DSC_2787.jpg

Kåfjord kommune har denne tur registert i sine FYSAK-løyper:

Vatnet

Start fra veien ved sørsiden av Vatnet, andre innkjøring etter vannet. Parkeringsplass etter ca 100 meter på venstre side av veien. Turen går rundt vannet langs sti/vei (2km) eller du kan velge å snu ved kassa. ca 1,5 km t/r. Nb: Rundturen går forbi privat eiendom, ta hensyn! Svært lett tur. Kart over løype: Vatnet.gif

Foto: Annfrid PedersenIMG_0002.jpg

Tverrelva

Du kan parkere ved Manndalen skole eller Senter for nordlige folk. Gå noen hundre meter opp etter veien mot Kjerringdalen. Se etter rødt og gult Ut i NORD-skilt i krysset/avkjøringen der turen starter.
Se kart her

Foto: Ut i Nordtverrelva.JPG

Vis hensyn til grunneierne. Det er satt opp skilt ved granskog der turen starter. Gå gjennom skogen, ca 100 meter, til grind. Se etter skilt merket Steinelvvannet. Følg bratt, men tydelig sti opp gjennom skogen. Fortsett stien gjennom skogen. På toppen, rett over skoggrensa, finner du turkassen. Utsikten er flott innover Manndalen og ned mot festivalområdet der Riddu Riddu holder til.
Se kart her hos Kåfjord kommune

Turens navn er Tverrelva, men toppen på 570 moh. ligger et stykke unna elva. (Kilde http://www.ut.no/tur/2.14895/)

Herfra kan du gå videre opp til Coaffi, der det er lavvo og bålplass. Turen videre kan gå mot Bálggesvárri og Revdalen - kjent fra Baalsruds dramatiske ferd mot frihet i Sverige, eller mot Steinelvvannet og videre over Samuelsbergfjellet. Det er også lavvo ved Steinelvsvannet.

Čeallu

Parkering ved Staoil på Løkvoll. Gå opp den nærmeste avkjøringen mot E6. Gå rett oppover langs innkjørselen fra bygdeveien og videre på sti til du kommer på traktorvei. Husk å lukke porten mot utmarka. Følg traktorveien.  2,5 km fra Statoil finner du trimbok ved høyspentledningene. 5 km til Skardalen. Relativt lett terreng etter traktorvei. Noe stigning. Nydelig utsikt mot Lyngsalpene og innover mot Trollvik. Flott tur i kveldssol!

Jávvagieddi og Samuelsbergfjellet

Variert terreng, en del stigning, øverst del noe myrlendt. Videre kan turen gå mot Juppulbakkene og mot Fanasvárri/Båtfjellet hvor det er varde, eller over fjellet og ned Čoaffi. Trimbok på Jávvagieddi hvor det er flott utsikt over Lyngen og Kåfjord. Start ved E6, ca 1 km fra Løkvoll mot Skibotn. Stien starter fra E6 hvor kraftlinjene går opp fjellet. Det er parkeringsplass på nedsiden av E6.

Det går en svært god sti til Jávvagieddi, stigning hele veien, men ikke veldig bratt. Det tar ca. 40 min å gå fra E6.

Fra Jávvagieddi kan man enten gå mot til høyre opp Juppulen. Det tar det nok tre kvarter til toppen.

Eller man kan gå mot venstre, holde seg på venstresiden av Guorttesjohka og ved et lite vann følge en sidebekk til venstre til Steinelvvannet. Derfra kan man fortsette til Čoaffi hvor man kan gå ned til bygda. Fra Jávvagieddi har denne turen ca. 3 timer.

Kjerringdalen

Start ved Kjerringdalsbrua. Parkering på høyre side av veien rett over brua. Til trimbok er det omlag en kilometer. Du kan fortsette opp Kjerringdalen og komme helt opp på Gaisi. Her er det en spektakulær utsikt.

Foto: Inge Hansen

inge hansen1.jpg

Ápmelašdalen

Ta av fra E6 på Løvoll og følg veien på venstre side opp dalen. Etter omlag 12 kilometer fortsetter du rett fram på grusvei den siste biten. Parkering ved veiende. Her kommer du til en sideelv til Manndalselva, Ápmelašelva. Følg stien opp etter elva. Forholdsvis lett terreng etter tydelig sti, noe stigning i begynnelsen. Herfra kan du fortsette opp på fjellet og f.eks komme ned i Kåfjorddalen eller Skardalen.

Storhaugen

Ved Senter for Nordlige folk kan du parkere for å starte turen til Storhaugen. Gå over brua til andre siden av elva, fortsett opp bakken og til venstre i krysset. Gå opp andre innkjørsel til høyre og følg stien som tar av fra innkjørselen like til venstre for hagegjerdet. Etter hvert kommer du til hovedstien som går sørover langsmed et gjerde. Deretter svinger stien seg oppover til Áddjástealli, hvor det er en trimbok. Fra Áddjástealli kan du fortsette rett opp til Liigevárri (634 moh) hvor det også er trimbok. Derfra kan du gå til Storhaugen/Stuorracohka. Det det ingen tydelig sti. Det er småbratt terreng hele veien og litt ulendt innimellom. Utsikten over bygda er fantastisk (kilde www.ut.no).

Foto: Bernt Lyngstad

Bernt Isaksen Lyngstad.jpg

Idrett

Manndalen ungdoms- og idrettslag tilbyr en rekke aktiviteter for alle aldersgrupper. Fotball, ski, teakwondo, innebandy, styrketrening er noen av tilbudene. Vi har bl.a. en flott skiløype, som blir tråkket nær sagt kontinuerlig.

Gå til MUIL ved å trykke i venstre meny.

Scooterløype​

I Manndalen har vi scooterløype nesten helt fra sjøen og opp til vidda. Se løypekart for detaljert beskrivelse av løypenettet.

scooterløyper.JPG

For spørsmål og mer informasjon om løypene, kan Manndalen Scooterforening kontaktes.

 

Jakt og fiske

Manndalselva

For fiske i Manndalselva koster et døgnkort 100 kr og sesongkort 600 kr. Og er du medlem i MJFF får du gode rabatter. Alle kvinner og barn fisker gratis i Manndalselva. Alle må betale et depositum på 100 kr som betales tilbake når fangstrapporten leveres inn.

Det kreves også at alt fiske utstyr desinfiseres før fisking i Manndalselva, for å forhindre spredning av gyrodactylus salaris. Dette kan gjøres på statoilstasjonen i Manndalen.

Fiskekortet kan kjøpes på Statoil og Joker i Manndalen. Telefon: 77716105, Epost:  joker.manndalen@ngbutikk.net, Adresse: 9144 Samuelsberg. (kilde: Visit Lyngenfjord.no )

Foto: Annveig Pedersen

IMG_0196.jpg

Havfiske

For havfiske gjelder følgende:

  • Utenlandske turister kan kun bruke håndholdt redskap ved fiske i sjøen. Turister har ikke anledning til å bruke garn, teiner, ruser, liner og lignende. 
  • Du kan ta med deg opp til 15 kilo fisk og én (hel) troféfisk ut av landet. Ferskvannsfisk som laks, ørret og røye er unntatt fra 15-kilosregelen. 
  • Du må være mer enn 100 meter fra nærmeste oppdrettsanlegg når du fisker. All båttrafikk skal skje minst 20 meter unna oppdrettsanlegg og festeanordningene.
  • Utenlandske turister har ikke adgang til å selge fangsten sin.
  • Følg minstemålsbestemmelsene 

Kilde: Fiskeridirektoratet

Lyngen Boat

Om du ønsker å komme deg ut på havet for å fiske, så har vi flere muligheter. Med Lyngen Boat kan du følge med en fjordfisker ut på sjøen og ta del i en vanlig arbeidshverdag. Fiskeren bruker juksamaskiner og det er fiskeutstyr ombord for bruk. Turen tar max 5 timer, og koster 1500,- for hele båten. Opptil 4 personer kan være med på turen.

Kjetil A fishermans workday.jpeg

Om du heller vil oppleve Ishavet, kan man bli med på en fleksibel tur der du som gjest bestemmer innholdet. Om du ønsker sightseeing, fiske eller en kombinasjon av dette er det mulig. På turen er man nær det lokale dyreriket, ørn og niser er ikke et uvanlig syn. På en slik tur er det plass til max 6 personer i båten, og pris for hele båten er 1500,- per time. Turen tar max 3 timer.

Om dette høres interessant ut, ta kontakt med Kjetil Nilsen på telefon +47 97539277 eller e-post kjetil@lyngen-boat.no. Eller se hjemmeside lyngen-boat.no

Kjetil Transportation by boat.jpeg 

Leie av båt

​Om du vil ut på sjøen på egenhånd, kan du leie båt av Manndalen sjøbuer.

Motorcross

motorcross.jpg

Manndalen motorcrossklubb har treninger to ganger i uka i sommerhalvåret. Foreningen arbeider nå med å etablere crossbane. Kontakt motorcrossklubben ved å kontakte leder Silje Hovdenak, tlf. 95821865 eller på mail; silje@nordtroms.net

Håndverk og husflid

Manndalen utmerker seg som en husflidsbygd. De fleste husflids- og håndverksfolk er tilknyttet Manndalen husflidslag, og her finner du mange flotte produkter. På Husflidens nettsider kan du se hvilke kurs som holdes, og aktuelle nyheter. Grenebua, har åpent hverdager, ink.lørdag kl.10-15. Tirsdager er det stengt.

20151116_125625.jpg

Kunst

Manndalen er også hjemstedet til flere store kunstnere som har utmerket seg innen sine sjangre.

Kunstneren Geir Tore Holm fra Manndalen er utdannet billedkunstner ved Kunstakademinet i Trondheim. Han ble i 2015 tildelt John Savio-prisen 2015 for sitt samlede kunsterskap. I juryens begrunnelse nevnes spesielt Holms innsats for å heve bevisstheten om samisk og nordnorsk kunst, og den uvurderlige betydning dette har hatt, og vil fortsette å ha, som inspirasjon for stadig nye generasjoner samiske kunstnere. Et av hans bilder som kan sees på Senter for nordlige folk.

Alf Magne Salo (1959-2013) markerte seg som maler. Han var opptatt av å formidle lys, farger og form i sine malerier. Med forankring i abstrakt maleri ga dette seg utslag i sterke farger med intens opplevelse av lyse, og også mørke sider, ved naturen og menneskets tilværelse.  Salo deltok på en rekke utstillinger i inn- og utland, han utførte også flere utsmykningsoppdrag til offentlige bygg.

Riddu 2011 fotograf Ørjan Bertelsen – Kopi.jpgFoto: Ørjan Bertelsen

I Kåfjord stod han bak utformingen av Riddu Riđđu festivalens flotte hovedscene, oppført i 2002. Scenen kan i dag betraktes som et monumentalt minnesmerke over Alf Salo, en kunstner fra Kåfjord.

​På samme område kan du se en samling urfolksboliger fra de nordlige områdene i verden, som torvgamme, nisga’a longhouse og lavvoer.

Nisga_Huset_Foto_Ørjan_Bertelsen25.jpgFoto: Ørjan Bertelsen

Gjert Rognli ​har gjort seg bemerket med bilder, videoer, forestillinger og utstillinger. Rognli formidler et visuelt budskap om kritikkverdig utvikling i hvordan vi mennesker lever våre liv.

Marita Isobel Solberg

Solberg krysser kunstneriske uttrykk og bruker installasjon, lyd / musikk, performance, fotografi og skulptur i hennes kunst. I et møte mellom fantasi og virkelighet, tid, sarkasme og naivitet, har hun en selvbiografisk undertone der hun forteller levende historier. Marita Solberg har bl.a laget dette installasjonskunstverket på Senter for nordlige folk.

marita kunst.jpg

Språk Norsk - Norwegian