IMG_9521
Picasa
IMG_2113
IMG_0196
IMG_0002
ved setra

KONTAKT OSS

post@manndalen.no

        

"Velkommen til Våres Norge!"

"Velkommen til Våres Norge!" er et uttrykk som kan høres i Manndalen når det kommer besøk langveisfra.

Våres Norge- en indikasjon på at du har kommet til et annet sted enn det du kom fra. Et spesielt sted, med en vakker natur og særegen kulturhistorie. Et sted som har mye å by på. Et sted du er veldig velkommen til. 

 

Gjennomsiktig.png

Har du spist? Du tar vel en kaffe iallefall?

I Manndalen kan du bestille god lokal mat fra kjøkkenet på Senter for nordlige folk, som f.eks boknafisk, torsketunger, tørrkjøttlapskaus mm. Menyen varierer utfra årstidene og råstofftilgang.
Foto: Senter for nordlige folkrøykning av kjøtt.jpg

Vi anbefaler spesialiteten rognbollesuppe. Denne matretten er vi svært stolte av, og den viser til de ressurser vi har høstet av i generasjoner. Suppa er laget av kraft fra tørka saukjøtt, bollene er av torskerogn med biter av bl.a tørrkjøtt. Ellers kan man ha grønnsaker i suppa, som potet og løk. Matretten har en egen facebookside for ihuga fans. Du kan nesten ikke dra fra Manndalen uten å ha smakt på dette! For bestilling, ring tlf. 41338013 eller kontakt kjøkkenet på e-post annkristin@nordligefolk.no

rognbollesuppe1.jpg

Foto: Senter for nordlige folk

I vår-og sommersesongen har Sjøbukafeen åpent. Her er det matsalg; hjemmelagede retter med lokale råvarer og internasjonal meny med nordnorsk vri. Et trivelig møtested for alle!

Davàs er det liv på kveldstid i helgene. Her kan det bli fullt, så det kan være lurt å være tidlig ute. davas.jpg

Foto: Davas

Lien Økologiske Urtegård produserer økologiske urter av lokale råvarer. Det er mulig å bestille på tlf. 77718275, eller kjøpe direkte fra gården.

Ravra Gårdsdprodukter kan by på hjemkokt ost, gomme og kaffeost. Disse gode produktene kan kjøpes på husfliden, Joker i Manndalen, Coop i Birtavarre eller direkte fra gården.

Vi har ikke kaffebarer med caffe latte og caffe mocca, men på matbutikkene og Jokerog på Grenebua finner du kaffekroker der du kan sette deg ned og slå av en prat med folk. Har du det travelt kan du kan stikke innom Statoil og hente med deg en kaffe på veien.

Kor du har så travelt? Bli natta!

Når du først har kommet til Vakre Manndalen, så anbefaler vi at du blir litt lengre. Bli i alle fall over natta!

Foto: Manndalen sjøbuersjøbuer.jpg

Manndalen Sjøbuer

Manndalen Sjøbuer ligger ved sjøen på Løkvollen. Deres 8 sjøbuer er hjemmekoselig innredet med en flott utsikt over fjorden. De fleste sjøbuene har egen sauna og hver av de har plass til 4 personer. Alle sjøbuene har et oppholdsrom med kjøkken, bad og et soverom med to senger samt en hems med to senger. Tv og gratis WiFi er en selvfølgelighet.

En stor utendørs terrasse og grillmuligheter er tilgjengelig for alle.

Sommerstid er Manndalen Sjøbuer populært blant fisketurister. Da kan du leie en fiskebåt under oppholdet, samt at her er eget sløyehus for gjestene.
Vinterstid har du muligheten til flotte ski- og trugeturer i området og til å beundre Nordlyset. Like i nærheten finner du scooterløype og lysløype

Telefon/phone: 41604738 
E-post: post@sjobuer.no

Løkvollstranda camping

Løkvollstranda camping ligger også ved sjøen. Her er det hytter til leie, samt plasser for camipngvogner og bobiler.
Telefon/phone: +47 46 78 19 33

løkvollstranda camping.jpg

Foto: Løkvollstranda camping

Andre overnattingsmuligheter

Øverst i Manndalen er det mulighet for å leie 2 flotte hytter på sommeren. Disse hyttene har dusj/toalett og strøm, og hver hytte har to soverom. De ligger nesten oppe ved Sætra i Manndalen, i et vakkert og fredelig område. Kontakt Alf Nordeng på tlf. 91912018 for informasjon og leie.

Om du ønsker å overnatte i et koselig gjenreisingshus fra 1957, så har du også muligheten til det i Manndalen. Huset leies ut for korttidsleie, og kan benyttes sommer som vinter. Dette huset ligger omlag 4 kilometer fra Løkvoll og E6. Det har 4 soverom, og er ellers fullt utstyrt med det du trenger. Ta kontakt med Nordeng på tlf. 91912018.   

Treng du skyss?

Ring taxi, Manndalsdrosja tlf. 777 16 122

Du må få med deg....

Manndalen husflidslag

Når du kommer til Manndalen, er Grenebua noe av de første du ser. Det er et karakteristisk hus med torvtak som ligger innbydende til. Og det er virkelig verdt et besøk. Her kan du handle de beste produktene fra bygda og området ellers. Dette er en populær samlingsplass og et kompetansested for husflid og håndverk. Manndalen husflidslag ble stiftet i 1966.

Det mest særegne produktet vi har i Manndalen, er Manndalsgrena. Grena veves etter den eldste veveteknikk man kjenner til, på oppstadvev. Samme teknikk som oldtidens grekere. Her i bygda har grenevevingen vært en kontinuerlig håndverkstradisjon, og husfliden har som målsetting å bevare og videreføre denne viktige kulturarven. 

En ekte grene kjennetegnes ved sine tre jarekanter. Et annet kjennetegn er at rennemetoden etterlater en dusk i hver ende av vàrfi, den øverste jarekanten.  Klikk på bildet for å se film om greneveving.

grerneveving KAthrine Johnsen.png

Her finner du også våre varme Bonkosvotter, produkter i Manndalsmønster og mye mye mer. Manndalsmønsteret som har vært i bruk i Manndalen siden ca. 1920, er svært populært både blant unge og eldre.
Opprinnelsen til mønsteret er ukjent, men det har muligens kommet til vårt område fra øst gjennom tradisjonelle markeder.
mannd.votter.jpg

Foto: Manndalen husflidslag

kjellaug.jpg
Foto: Kjellaug Isaksen
 

Ravra gårdsprodukter

Du kan også kjøpe hjemlaget ost, kaffeost og gomme fra Ravra gårdsprodukter

Senter for nordlige folk

Senter for nordlige folk er et samisk- og internasjonalt kultursenter med målsetting å formidle samiske og nordlige urfolks kunst, kultur og kunnskap. Senteret rommer i dag museum, språksenter, bibliotek, utstillingslokaler, kjøkken og kontorareal. Mange ulike virksomheter holder til på senteret, som Riddu riddu.

riddu Ørjan Bertelsen.jpg

Foto: Ørjan Bertelsen

Samtidsmuseet for nordlige urfolk, Mii.

Sentermuseet skal formidle kunnskap om nordlige urfolk med utgangspunkt i det sjøsamiske. Museet har som mål å dokumentere og kommunisere nordlige folks kulturelle uttrykk og regional samisk kultur og historie. Nordlige folks uttrykk vil kommuniseres i form av midlertidige kunst og temautstillinger, mens regional samisk kultur og historie kommuniseres i en fast utstilling.

Mii med navn.jpg

Kontaktinfo:

Davvi álbmogiid guovddáš / Senter for nordlige folk
Fossen
9144 Samuelsberg

E-post: post@nordligefolk.no
Telefon: 777 17 880
www.senterfornordligefolk.no

Åpningstider: Tirsdag - fredag 10 - 15.30, og en lørdag i måneden. Omvisning og guiding utenfor åpningstider kan avtales.
Museet har også åpent hver første lørdag i måneden (unntatt juni, juli og august) og ved andre arrangmenter ved senteret. Se program på senterets nettside i venstre meny.

Sjåbakken-huset

Dette historiske bygget er kjent både som Sjåbakkenhuset og Sjit helvedes kåken.

Da Anton Sjåbakken kom hjem til Manndalen etter andre verdenskrig var alle hjem brent ned av tyskerne.Sjåbakken ble tildelt en brakke av Finnmarkskontoret som var ment å være en provisorisk bolig for han og mora, Ane. Etter en stund mottok han en regning på 2700 kroner fra Finnmarkskontoret, hvilket på den tiden var en hel årslønn! Han fikk også beskjed om at hvis han ikke betalte dette beløpet så ville de ta hans krigsskadeerstatning. Anton Sjåbakken ble forbannet og skrev et brev som protest på urettferdigheten. Dette brevet, kåken og personen, har fått kjendisstatus og har vært i tv-serien Norske attraksjoner på NRK. 

Sjåbakken ovn.jpg

"Til

Kåfjord Byggekontor, Olderdalen

For de første

Du treng ikke gjøre merkesamt til meg at jeg ska kome i berøring med husbanken, for jeg vet hva jeg gjører. Og for det andet. Vil jeg ikke bli statens slave. Finnmarks-kontoret skal betale til meg. Resten av krigsskade. Så snart som fanen kan håpe. Og give resten opi fanen bygge eller ike, for jeg er ike nogen sokertøi gut at det går an at låke for vi er bli låke nok før.

Og de kan kome hvad dagen som helst, og ta den sjit helvedes kåken for jeg vil ikke noe gauking av finnmarks-kontor.

Bare fungsjonæran ikke bruke min krigsskade til sigaret peng.

Bare betal ut som høre til meg, og Resten skal de holde snuten deres.

A.S.

Aldri helved jeg går med at betale 2700 for det kåken."

 

Bestill guiding og omvisning i Sjit helvedes kåken ved å sende epost til: post@nordligefolk.no eller ring telefon: 913 49 289 eller 951 42 060.

Svartskogen

Svartskogen ligger øverst i Manndalen. ​Fra 1920 har Staten ved flere anledninger forsøkt å få kontroll med den lokale bruken av Svartskogen, uten å å lykkes. I 1993 anla Staten sak for Utmarkskommisjonen for Nordland og Troms, for å få fastslått eiendomsgrensene mellom Statsgrunn og privat grunn i  Kåfjord og Storfjord kommuner. Manndalingene fikk tilkjent beiterett for de husdyr som kan vinterfores på bruket, og fastboende fikk rett til hogst i Svartskogen. Manndalingene anket dommen til Høyesterett og vant i 2001. Man stiftet foreningen Čáhput siida, som har som formål å forvalte eiendomsretten til Čáhput/Svartskogen på vegne av den fastboende befolkning i Manndalen. Svartskogen er verdt et besøk for å ta en titt på naturen som er formet av sæterdrift, for dens kulturhistorie og ellers flotte tilrettelegging med turstier og turmål som Skaidihytta og Baalsrudhula.

 

Sætra.jpg

Sandeng kirkegård

Kirkegården i Manndalen ble tatt i bruk i 1901. Før kirkegården ble vigslet i 1901, var begravelsene på Lyngseidet. Den gamle delen av kirkegården er tatt med på Riksantikvarens liste over samiske kirkegårder, og den eldste delen er dermed automatisk fredet. I den eldste delen av kirkegården har det ikke vært foretatt gravlegginger etter 1945, og den er viktig av kulturhistoriske hensyn. 
Det som fremgår som spesielt med den eldste delen av kirkegårdene, er gravstøttene. Her finner vi mange gravstøtter som er av tre, eller i kombinasjon av stein og treverk.  Alderen på gravminnene gjør at de er interessante i seg selv, men det er utformingen som gjør de virkelig spesielle.  
Gravminnene er svært lik ortodokse gravminner. Dette er en viktig og verdifull del av vår kulturarv, og mange av gravminnene er nå restaurert. Om man tar turen innom kirkegården vil vi minne om å ferdes med respekt.

Gravminner1.jpg

 

 

Språk Norsk - Norwegian